Vi ste ovdje

Što je CMS?

Content Management System
Sustav upravljanja sadržajem
CMS - Content Management System ili Sustav upravljanja sadržajem, nudi pravo bogatsvo mogućnosti, opcija i funkcionalnosti vašem internet izlogu, trgovini ili uredu. Posljednjih godina sve se više koristi za izradu web stranica.

Web aplikacija

CMS je web aplikacija koja koristi bazu podataka za spremanje sadržaja te je na taj način sadržaj potpuno odvojen od dizajna stranice. U prijevodu to znači da vam za postavljanje i uređivanje sadržaja nije potrebno programersko znanje. Postupak postavljanja ili uređivanja postojećeg sadržaja svodi se popunjavanje odgovarajućih polja obrasca podacima, kao što su npr.: naslov članka, tekst članka, ključne riječi I fotografija, na način kao što šaljete Email poruku ili pišete tekst u npr. Word dokumentu.

Ovakav pristup se pokazao izuzetno korisnim i jeftinim jer promjene su vidljive trenutno i što je najvažnije, ne morate više nikome plaćati za promjenu sadržaja svoje web stranice!

Uređujte sami sadržaj

Korištenjem CMS tehnologije možete mijenjati sadržaj po vlastitoj volji, a da pri tom ne stvorite nikakav dodatni trošak. Sama izrada CMS web stranica može biti nešto skuplja od izrade statičnih stranica, no eventualna razlika u cijeni se nadoknadi u vrlo kratkom roku.

Svaku promjenu na statičnoj stranici posebno ćete platiti, a ako su promjene učestale, održavanje vaših stranica postati će veliki izdatak i značajan trošak.

Definirajte svoje želje

Danas se može naći mnoštvo besplatnih CMS aplikacija. Naravno, postoje i komercijalne CMS aplikacije, koje su u startu vrlo skupe, ali to ne znači da daju očekivanu garanciju kvalitete. Izabrati CMS aplikaciju koja će ispuniti vaša očekivanja, dugotrajan je i nimalo jednostavan posao. Svaki CMS ima svoje dobre i loše osobine, a ocjenjivanje i izbor aplikacija je vrlo nezahvalan i težak posao. Prije početka morate definirati što točno želite od svog budućeg CM sustava.

Jednostavno, jeftino i praktično

Jednostavna promjena ili dorada dizajna, jednostavnost unosa i ažuriranja sadržaja, bogatstvo funkcionalnosti ili jednostavna izrada novih i ono što je  najvažnije, prijateljsko okruženje za popularne tražilice. Što vam vrijede sve funkcionalnosti CM sustava, ako tražilice nisu u stanju indeksirati sav sadržaj koji je ponuđen na vašim stranicama? U tom slučaju puno je bolje imati kvalitetno optimizirane statične HTML stranice i plaćati za svaku promjenu sadržaja.

 

Odlučite li se za CMS web aplikaciju, dobit ćete:

  • web sučelje za administraciju
  • online uređivanje sadržaja s vjernim pregledom (WYSIWYG)
  • ugrađeno pretraživanje
  • podrška za višejezičnost
  • sustav prava pristupa zasnovan na ulogama
  • upravljanje korisnicima
  • sustav tijeka zadataka (workflow system)
  • sigurnost